Skärgårdslivet runt Vänern

Vänern är fantastiskt. Härliga badplatser, vacker natur och fina naturhamnar. En av Europas största insjöskärgårdar är något som lockar många till Vänern. Vid Mariestad hittar du det största skärgårdsområdet med Torsö och Brommö.

Torsö är den största ö som du hittar i Vänern, du kan nå den både via landsvägen och sjövägen. Torsöbron över Östersundet till Torsö är en upplevelse i sig. Ett besök på Brygghuset som ligger vid brofästet bjuder på en underbar utsikt över Vänern. Ät mat eller njuta av en kopp doftande kaffe. Flera intressanta sevärdheter och fornminnen finns på ön. Besök till Torsö kyrka och Fågelö kapell är populära utflyktsmål.

Brommö är ett naturreservat med härliga sandstränder. Inga bilar är tillåtna på Brommö. Du kan ta med din egen cykel eller också så kan du hyra en cykel vid färjeläget. Att cykla runt på Brommö är verkligen en utflykt som rekommenderas. Packa en god matkorg, på Brommö finns det inte några serveringar eller affärer.

Gillar du fauna så rekommenderas varmt ett besök på Djurö. Du kan bege dig själv med båt till denna ö som bjuder på ett rikt växtliv. Här finner du dessutom ett rikt fågel- och djurliv.

Beundra utsikten över Kinnekulle

Lugnåsberget ligger cirka en 1 mil sydväst om Mariestad. Härifrån har du underbar utsikt över Kinnekulle, Billingen och den underbart vackra insjön.

Flera spännande aktiviteter hittar du här, Qvarnstensgruvan är ett omtyckt utflyktsmål där det sedan 1100-talet har brutits kvarnstenar. Spåren från brytningen som upphörde på 1900-talet finns i form av runt 600 dagbrott och 55 gruvor. Följ med på en resa under jorden och lyssna på guidens spännande berättelser om livet och arbetet i en av de gamla gruvorna. Lär dig mer om geologin och om kvarnstenar. Här finns också ett museum med café där du kan sitta och njuta av stillheten i skogen.

Äventyrscentrum vid en vacker skogsjö

Vid Lugnåsbergets fot hittar du den mycket natursköna skogssjön Vristulven. Gillar du äventyrscenter med vedeldad bastu och badtunna? På Vristulvens äventyrscentrum finner du allt från spännande bäversafari till kajakpaddling och mångkamp. Under vintern så kan du bada i en vintrig isvak eller åka långfärdsskidor över spegelblanka isar.

Gillar du att rida så finns det trygga Nordsvenska brukshästar hos Tisslatorps Brukshästar. Här kan du antingen rida på en Nordsvenskhäst eller åka i en vagn dragen av en häst på skogsvägar.

Fiska och smaka på ingredienser från Vänern

Upplev Vänern genom att paddla kanot. Hyr en kanot i Säffle och gör ett besök på Krokstad Herrgård. Tillsammans med guider så får du en otrolig naturupplevelse av Vänern i skyddade vatten.

Fiskevattnet är perfekt runt Kristinehamn där det är fritt att fiska med spö. Vänern är hem för över 30 olika arter av sötvattensfiskar. Här finner du ett av Europas bästa lax- och öringsvatten.

Lurö Krog i Säffle är den enda skärgårdskrogen i Vänern som saknar förbindelse med land. Här kan du smaka på rätter som tillagats av ingredienser från Vänern. Smaka på fisk som kommer från sjön, kött från djur som har betat i skärgården och grönsaker, bär och svamp som växer på Lurö.