Runt Vänern finns det många städer att besöka och här nedan får du tips om några städer som ligger vackert vid Vänerns strand. Dessa går också att hitta fina campingplatser i eller i närheten av dessa pärlor utmed Sveriges största sjö.

Karlstad

Vackert belägen vid Vänerns norra strand, precis vid utloppet till Klarälven finns denna pärla till stad. Med sina 61 000 invånare i tätorten så känns Karlstad sådär svenskt lagom. Redan år 1548 fick Tingvalla, som är det gamla namnet på staden, sina stadsrättigheter.

Det finns mycket att se och uppleva i Karlstad, bland annat Alster herrgård, en traditionell 1700-tals herrgård. Gustaf Fröding, en av våra stora poeter är född här. Gården ligger åtta kilometer öster om Karlstad. Karlstad har en vacker stadsträdgård som passar ypperligt till rofyllda promenader. Domkyrkan ligger lite upphöjt på en kulle i staden och den är väl värd ett besök.

Sola i Karlstad är ett vedertaget uttryck och frågan är om det inte känns lite soligare i Karlstad.

Åmål

Har ett invånarantal som uppgår till 9 000 och är en pittoresk liten stad där Åmålsån sakta flyter genom tätorten. Åmål har vunnit två priser som stad, 2002 tilldelades Åmål titeln Årets stadskärna i Sverige och år 2005 var det dags för den internationella tävlingen Livcom Awards, en tävling avseende levnadsvänliga platser, där Åmål kom på andra plats. Det finns elva naturreservat utspridda i Åmål kommun.

Ta en tur på Dalslandskanalen och låt själen komma i kapp. Fröskogs kyrka är en träkyrka som är daterad till 1730. Kyrkan har vackra målningar och i direkt anslutning till kyrkan ligger en kyrkogård som även den är värd ett besök. I närheten av Fröskogs kyrka finns ett en plats att besöka, Not Quite, det är en gammal bussfabrik som nu inhyser ett galleri, café och bistro.

Lidköping

Staden delas i två delar av ån Lidan, dessa delar benämns den gamla staden och den nya staden. Dessa två delar var tidigare två städer med varsitt rådhus. Lidköping är den första orten vid Vänern som fick sina stadsprivilegier. Detta skedde redan år 1446. Lidköping har varit med om två stadsbränder, den sista år 1849 och som ett resultat av det såg stadens första stekhus dagens ljus 1860-talet och järnvägen kom 1874.

Läckö slott ligger vackert på en udde i Vänern. Bygget av slottet påbörjades på 1200-talet. Slottet är öppet för allmänheten och det finns guidade turer men det anordnas även konserter och operaföreställningar. Rörstrands muséum ligger i direkt anslutning till Lidköpings stora torg och här finns allt gällande deras porslins 290-åriga historia.

Mariestad

Gustav Vasas son, hertig Karl grundade Mariestad år 1583 som döpte staden efter sin fru Maria. Mariestad och Kalmar har båda en domkyrka utan att ha en biskop, domkyrkan i Mariestad påbörjades år 1593 och byggdes efter ritningarna St. Klara kyrka i Stockholm. Genom åren har Mariestad haft ett antal stora industrier, allt från bryggeri till tändstickstillverkning. Bryggerianorna lever dock kvar genom en öl som bär stadens namn.

Gamla staden i Mariestad består av träbebyggelse från 1700- och 1800-talen och är en av de bäst bevarade äldre stadskärnorna i Sverige. Mariestad bjuder på många upplevelser och evenemang företrädesvis kopplat till vatten. En tur på Göta kanal eller varför inte cykla längs med kanalen och njuta av de vackra båtarna som sakta tar sig fram på kanalen.