Det finns många olika sätt att sig runt Vänern på. Oavsett om du tar dig runt på egen hand eller väljer någon av alla de organiserade turer som finns att ansluta sig till så är det ett vackert och omväxlande landskap turen runt Vänern bjuder på. Det finns även mängder av trevliga vandringsleder runt Vänern om man känner att man vill röra lite på sig och vill komma lite närmare naturen.

Bil

Kanske det vanligaste sättet att ta sig runt Vänern idag är med bil, men det är absolut inte det tråkigaste. Man kan kombinera med att till exempel golfa sig runt Vänern eller stanna till någonstans längs vägen och hyra cyklar eller hoppa på en passagerarbåt för att se Vänern från sin kanske bästa sida, sjösidan, eller låta sig slussas på Göta kanal. Bilen öppnar verkligen upp för att vara spontan när det kommer till semester och Vänern runt är inget undantag. Med alla campingplatser, hotell, gästgiverier och pensionat så är det enkelt att pricka in just den bilsemester du vill ha runt Vänern.

MC

BMW-klubben arrangerar en dagstur runt Vänern. Turen är cirka 50 mil på asfalt och har en effektiv körtid på cirka 9 timmar. Turen arrangeras varje år och klubben strävar efter att förbättra turerna från år till år. En fördel med denna arrangerade tur är att det är förhållandevis få mil på de stora vägarna, vilket borgar för trevliga upplevelser och vackra vyer. Självklart kan man med fördel dela upp Vänern runt på flera dagar – allt för att verkligen få njuta av vad Vänern har att erbjuda. Med tanke på att det inte finns så mycket utrymme för packning på MC så är Vänern ett ypperligt ställe att förlägga sin MC-semester på, i och med att det är många av campingplatserna som har stugor att hyra.

Cykel

Hyra cykel kan man göra på många ställen runt Vänern, om man inte har sin egen det vill säga. Det finns många vackra lugna vägar att cykla utmed Vänern. Varför inte cykla jämte Göta Kanal och beundra alla vackra båtar, ligga i gräset vid någon sluss och bara låta livet ha sin gilla gång? Som med MC finns det även för cykel färdiga cykelrundor; Vänern runt arrangeras varje år och är en nätt cykelrunda på 580 kilometer fördelat över tre dagar. Vänern runt är Sveriges längsta cykellopp. Vänern är perfekt för en cykelsemester i och med det stora utbudet av campingplatser och andra övernattningsalternativ som ligger jämt fördelat runt sjön.

Båt

Egen båt, motor- eller segel- eller varför inte med passagerarbåt är ett rofyllt sätt att ta sig runt Vänern och se sjön från en annan sida. Det finns många gästhamnar i Vänern men även tre stycken naturhamnar med ett visst utbud av service, Alholmen, Brommö samt Storön heter dessa. Gästhamnarna är desto flera och i princip alla har en egen hemsida där man enkelt kan gå in och läsa på gällande vad för service de har att erbjuda samt hur många platser de har. Varför inte åka på Göta Kanal och uppleva slussarna på nära håll?